środa

półmetek :)

witajcie kochani! przepraszam wszystkich za taką przerwę, ale weekend był wyjęty z życia (i niestety z diety również), a przez ostatnie dwa dni miałam jakieś problemy z telefonem i nie mogłam przesłać zdjęć na laptop i w ogóle nic mi nie wychodziło. dzisiaj powinien być mój 16 dzień, ale że w weekend sobie odpuściłam (wizyta u znajomych, obiad rodzinny u rodziców, przyjazd dziadków itd. itd. nie służą mojemu samozaparciu :( jestem taka słabaaaaaa!), tak więc poniedziałek potraktowałam jak dzień XII, wtorek jak dzień XIII, no a dzisiaj wypada dzień XIV czyli półmetek! :)

dzień dwunasty:
na śniadanie jajecznica z pomidorami i szynką. akurat tak podana jajecznica to dla mnie norma. zawsze taką przyrządzam, odkąd tylko pamiętam :)


pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.


gdy pomidory się zredukują, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę ją podsmażyć. następnie wbijamy dwa jajka i smażymy do otrzymania ulubionej konsystencji. taka jajecznica jest bardzo aromatyczna :)


na II śniadanie serek wiejski z otrębami, cynamonem i imbirem, a na podwieczorek kiwi.

na obiad natomiast przygotowałam kotleciki gryczane z groszkiem i papryczką chili.

składniki na 10 kotlecików, czyli 4 porcje:
2 woreczki kaszy gryczanej palonej
3/4 puszki groszku
4-5 łyżek otrębów przennych
1 jajko
pęczek koperku
2 papryczki chili
sól
pieprz
papryka słodka

dodatki:
100g łososia wędzonego
10 ogóreczków konserwowych z chili


kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. dobrze odsączamy. lekko ostudzoną wsypujemy do miski, dodajemy groszek, jajko, posiekany koperek, pokrojone papryczki i przyprawy oraz stopniowo otręby, sprawdzając konsystencję. masa powinna się zlepiać w kulki. możemy sobie tutaj pomóc, przygotowując miskę z wodą i moczyć w niej ręce przed zlepianiem kotletów. dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do rąk.


smażymy na odrobinie oliwy z dwóch stron, po ok. 2-3min z każdej strony do zarumienienia i lekkiej chrupkości. jeżeli będą odrobinę pękać, nie martwcie się, tylko "zlepcie" je już na patelni :)


przełożyć na talerz, położyć na górę kawałki łososia. podawać z ogóreczkami :)


danie jest na prawdę pyszne i bardzo sycące. jedna porcja to 2,5 sztuki ;) ja zjadłam 2, mój chłopak 3 i byliśmy pełni. resztę kotletów schowałam do pojemnika i włożyłam do lodówki. :)


dzień trzynasty:
na śniadanie zrobiłam sobie koktajl z mrożonych truskawek, maślanki i otrębów, taki jak tu.

II śniadanie to grejpfrut, na obiad mieszanka chińska jak tu, z taką różnicą, że bez kurczaka. na podwieczorek latte z kardamonem a na kolację maślanka z miodem i cynamonem. 

dzień czternasty:
na śniadanie wypiłam kefir z bananem i cynamonem, a na II śniadanie właśnie przygotowałam sobie marchewki z cynamonem.

na obiad wzięłam sobie do odgrzania kotleciki z dnia dwunastego. na podwieczorek planuję zjeść pomidory z ziołami prowansalskimi a na kolację chlebek żytni z szynką i musztardą. :)